Gezonde voeding: onderdeel van natuurgeneeskunde

Een blozende appel of een zak friet mèt…

Het spreekwoord ‘Men is, wat men eet’ illustreert duidelijk hoe belangrijk voeding voor ons is. Voedingsstoffen zijn de bouwmaterialen van ons lichaam. Met andere woorden, wij bestaan uit onze voeding… Een aardige vraag in dit verband is: Als u mocht kiezen, wat zou u dan liever zijn: een blozende appel of een zak frieten mèt…?
gezonde voeding

Eten en drinken horen, naast ademhalen en slapen, tot de eerste levensbehoeften. Wat u gedurende uw dagelijkse bezigheden verbruikt, dient op verantwoorde wijze aangevuld te worden. Goede voeding geeft u de brandstof die u nodig heeft voor uw directe energievoorziening en levert de bouw- en beschermingsstoffen voor een gezond lichaam.

Afwisseling in voeding

Als u gezond wil eten, is afwisseling in uw voedingspatroon heel belangrijk. Natuurlijk bevat uw voedsel een aantal dagelijks terugkerende bestanddelen. Maar u kunt naar hartelust variëren als het gaat om groenten, fruit, granen en dierlijke produkten.
In het algemeen is het beter meer plantaardige dan dierlijke voedingsmiddelen te gebruiken. Wat eiwitten betreft is 2/3 plantaardig en 1/3 dierlijk een goede verhouding. De dierlijke eiwitten kunnen verkregen worden uit vlees- en zuivelprodukten. Voor de plantaardige eiwitten kunt u denken aan peulvruchten in combinatie met granen en verder kiemen, zaden en noten. Een goede bron vormen soja en de daarvan afgeleide produkten.
Mocht u helemaal over willen stappen op vegetarische of veganistische voeding dan is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een voedingsdeskundige, bijvoorbeeld een diëtiste of natuurgeneeskundige.

Vers voedsel

Verwerk bij de bereiding van uw voedsel bij voorkeur verse ingrediënten. U kunt veel beter een keuze maken bij de groenteman en de bakker dan kant-en-klaar maaltijden, diepvries- of blikprodukten kopen. Vermijd ook zoveel mogelijk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van witmeel- liever volkorenprodukten.

Suiker, zout, kruiden

Verschillende voedingsmiddelen zijn, hoe dan ook, niet bevorderlijk voor uw gezondheid. We noemen suiker en allerlei suikerhoudende voedingsmiddelen. Ze veroorzaken niet alleen tandcariës, maar ook een sterke schommeling van het bloedsuikergehalte en kunnen op den duur de werking van de lever en de alvleesklier nadelig beïnvloeden. Een regelmatig gebruik van veel zout -over het algemeen rijkelijk aanwezig in kant-en-klaar maaltijden- leidt na verloop van tijd mogelijk tot hoge bloeddruk en nierklachten. Kruid uw voeding ook niet overmatig met specerijen. Het kan lever- en galklachten veroorzaken.

Melkprodukten, genotmiddelen

Vooral mensen die vaak last hebben van bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen, gepaard gaand met overmatige slijmvorming, moeten oppassen met het gebruik van melkprodukten. Dat komt omdat de consumptie hiervan een verslijming in het lichaam geeft. Verder is het aan te raden om voorzichtig en spaarzaam om te gaan met het gebruik van genotmiddelen als koffie, thee, alcohol en tabak. De nadelige gevolgen hiervan zijn algemeen bekend.
Omdat gezonde voeding niet alleen zorgt voor de instandhouding maar tevens voor het herstel van het lichaam, geven natuurgeneeskundigen bij een consultatie meestal ook adviezen voor een verantwoorde voeding.

Maag/darmkanaal & voeding

Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Zo kampt een niet onaanzienlijk deel van de bevolking regelmatig met flinke darmproblemen. Vaak is er dan een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van antibiotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondiger.

Huidproblemen & voeding

Meestal heeft dit ook zijn weerslag op de huid door het optreden van acne of eczeem. Een eerste teken is het verslappen en verbleken van de huid. Onze buitenste beschermlaag en het darmgebied hebben dus direct met elkaar te maken. Als de afvalstoffen de darmen niet meer via de normale weg kunnen verlaten, zoeken ze zelf een alternatieve route. Via het bloed worden ze o.a. aan de huid afgegeven waar ze allerlei huidproblemen veroorzaken. Maar deze afvalstoffen kunnen ook terecht komen in het bindweefsel en zijn dan de oorzaak van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Verder kan het vasthouden ervan ook de oorzaak zijn van aandoeningen van het ademhalingssysteem, vermoeidheid, hoofdpijn en een algeheel onwel bevinden.

Bij een verouderende huid kan cosmetische of esthetische acupunctuur wellicht helpen.

Vasten

Veelal zijn de voornoemde klachten te verhelpen, hoewel het wel wat doorzettingsvermogen vereist. Een inwendige vervuiling kan namelijk door middel van een vastenkuur in zekere mate worden opgeruimd. Tijdens zo’n kuur wordt gedurende een bepaalde periode de hoeveelheid voedsel geleidelijk verminderd, totdat men alleen nog maar vloeistof tot zich neemt. Dat kan variëren van vruchtensap tot kruidenthee, maar het principe blijft hetzelfde: het lichaam krijgt de mogelijkheid om vanuit de darmen grondig gereinigd te worden. Het is wel belangrijk het vasten, vooral de eerste keer, nooit op eigen houtje te doen, maar altijd onder begeleiding van een deskundige. Met de voedsel-
resten komen vaak emoties los, men voelt zich over het algemeen slap en dikwijls steken kwaaltjes van vroeger -in afgezwakte vorm- de kop weer op. Op zich een gezonde reactie, maar het is beslist belangrijk om er met een deskundige (natuurgeneeskundige) over te praten

Symbiontentherapie

Om uw darmen weer gezond te maken en zo uw hele lichaam een schoonmaakbeurt te geven kunt u ook kiezen voor een zogenaamde symbiontentherapie. In het hele spijsverteringsstelsel bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Vooral de lichaamseigen bacteriën zijn in de darmen rijk vertegenwoordigd. Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem; ze houden de ziekteverwekkende bacteriën, die het lichaam binnengedrongen zijn, onder controle. Direct na de geboorte nemen de verschillende bacteriën hun plaats in het spijsverteringskanaal in om hun eigen, specifieke taak te gaan uitvoeren. Voor de rest van het leven zijn ze onmisbaar voor de mens. Ze leveren een bijdrage aan het onder controle houden van de ziekteverwekkende bacteriën en helpen mee bij de vertering van het voedsel. Vooral de bacteriën in het darmstelsel zorgen ervoor dat ons lichaam tegen ziekteverwekkende indringers wordt beschermd. Bij darmklachten is de samenstelling van de bacteriënbevolking in de darmen verstoord. Het evenwicht moet dan op een natuurlijke wijze hersteld worden. Dat kan met behulp van de symbiontentherapie. Deze zorgt ervoor dat het tekort aan lichaamseigen bacteriën wordt aangevuld.

Tafelmanieren

Gezonde eet- en drinkgewoonten, daar gaat het om. Dat vraagt niet alleen om aandacht voor wàt u eet en drinkt, maar ook voor de wijze waarop u dat doet. Er de tijd voor nemen, zo ontspannen mogelijk, goed kauwen, niet te vaak en/of niet te veel ineens. Het zijn elementen die allemaal bijdragen aan een goed begin van het spijsverteringsproces en daarmee aan de opbouw en het herstel van het lichaam.

Voedsel-allergie

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Voorheen werd er veel aandacht besteed aan allergische reacties van de luchtwegen, op stoffen in de lucht, de inhalatie-allergie. Maar nu blijkt dat ook veel stoffen in onze dagelijkse voeding allergische reacties van het lichaam op kunnen roepen. Het is -ook met behulp van de natuurgeneeskundige diagnostiek- niet eenvoudig om te ontdekken welk voedingsmiddel, of welk bestanddeel daaruit, (denk aan conserveringsmiddelen en kleurstoffen) de allergische reactie veroorzaakt.

Eerst de oorzaak zoeken

Een natuurgeneeskundige zoekt altijd naar de oorzaak van de klachten. Die ligt namelijk niet bij de voedingsmiddelen zelf, want zij vormen alleen maar de katalysator. Dat het lichaam gevoelig reageert geeft aan dat er een stoornis in het lichaam zelf is. Dus de natuurgeneeskundige probeert door het gesprek met de patiënt en het onderzoek met behulp van een of meer natuurgeneeskundige diagnostieken te ontdekken wat de dieperliggende oorzaak is van de klachten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de stofwisseling in het lever-galblaassysteem zodanig is verstoord dat deze verantwoordelijk is voor de allergische reactie. In zo’n geval wordt het lever-galblaasgebied bewerkt met fytotherapie, homeopatische middelen of acupunctuur

Snelle, degelijke behandeling

Het is belangrijk om een allergie goed te laten behandelen. We zien in de praktijk vaak dat iemand, die als zuigeling te kampen had met voedselallergie in de vorm van dauwworm of eczeem, in de schoolleeftijd hooikoorts krijgt. Later wordt dit gevolgd door astma of astmatische bronchitis en op hogere leeftijd door reumatische klachten. In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, die al deze klachten beschouwt als gevolgen van op zichzelf staande ziekten, gaat het volgens de natuurgeneeskundige om verschillende verschijningsvormen van één en dezelfde aandoening. Als de voedselallergie van een kind goed behandeld is, kunnen later veel klachten worden voorkomen.

Een blozende appel…

Een gezonde voedingswijze is vaak niet genoeg. In veel gevallen moeten natuurgeneeskundige
therapieën meehelpen het natuurlijk evenwicht in het lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld met behulp van kruiden, acupunctuur of homeopathie.
Het is niet de bedoeling van de natuurgeneeskundigen om mensen een leefwijze op te dringen die als onprettig of als streng wordt ervaren. In de meeste gevallen constateren zij juist dat een gezonde leefwijze er toe bijdraagt dat, ook al vraagt het wat offers, de patiënt zich prettiger voelt. Meer een blozende appel dus, dan een zak frieten mèt…

Maak een afspraak met natuurgeneeskundig therapeut Joyce Vermeeren in Heiloo voor een advies over uw voeding.