Acupunctuur & Natuurgeneeskunde Joyce Vermeeren

Nieuws en Activiteiten

Grote opkomst Open huis Chiron 8-9 september 2018

Tijdens het open weekend van 8-9 september was het gezellig druk bij Chiron. Zaterdag kon het publiek meedoen met meditatie en genieten van  Sound Healing gegeven door Simone Ahwina. Wie Simone eenmaal heeft horen zingen en spreken, raakt meteen in de ban van haar prachtige stem. Hans Stoop gaf Adem en Ontspanning, een goede ademhaling geeft rust en voorkomt stress. Iris de Bood gaf een proefles Zhineng Qigong, dit zijn rustige bewegingsoefeningen gebaseerd op de oosterse geneeswijzen. Ook kon men individueel de weldadige werking van Access Bars ervaren gegeven door Monique Keijzer. Acces Bars is een ontspannende massage van het hoofd die blokkades opheft. Daarnaast kon men bij Rita Valk kennismaken met haptotherapie of Helende Reis, een therapievorm om gebeurtenissen uit het verleden te verwerken op een prettige, veilige manier. Zondag was er veel belangstelling voor de proeflessen Chi Neng Qigong met rustige, vloeiende bewegingen bij Caroline Hogewoning en Chinese gym bij Joyce Vermeeren. Chinese gym bestaat uit ritmische bewegingsoefeningen op muziek, geschikt voor iedereen ongeacht conditie en leeftijd omdat de bewegingen ook zittend uitgevoerd kunnen worden. Ook kon men terecht bij Hildegard Boenders voor een introductieconsult Voice dialogue of Individuele opstellingen, beide zijn therapievormen om in balans te komen met bepaalde gebeurtenissen of personen die van invloed zijn geweest in je leven. Tussendoor kon men bij Monique weer heerlijk Acces Bars ervaren. Het publiek deed enthousiast mee met de prijsvragen “Tel het aantal fruit in de glazen vaas” en “Welke drie kruiden proeft u in deze kruidenthee?” Inmiddels hebben de prijswinnaars hun cadeaubon ontvangen voor een gratis massage of proefconsult. Het open weekend was kortom zeer geslaagd en zal volgend jaar zeker herhaald worden, mogelijk in een andere vorm.  Aansluitend aan het weekend was er een open week met diverse proefconsulten en open lessen zoals (zwangerschap)yoga bij Roos Veldt.

Behalve de genoemde docenten en therapeuten zijn er nog meer professionals verbonden aan Chiron. Neem een kijkje op de website van Chiron en maak kennis met ons volledige team, de verschillende cursussen en therapievormen. U bent van harte welkom. www.chironinstituut.nl

Cursus Chinese gymnastiek

“Ik vond de combinatie kennisoverdracht en oefeningen op muziek, heel leuk.”

Chinese gymnastiek houdt het lichaam soepel en versterkt de organen. De oefeningen zijn eenvoudig en kunnen eventueel zittend uitgevoerd worden. Ook worden drukpunten zelf gemasseerd. Samen houden zij u jong en vitaal. De cursus is geschikt voor iedereen ongeacht leeftijd en conditie. De oefeningen worden op muziek uitgevoerd in een speelse, ontspannen sfeer. U wil wel lekker bewegen maar wil liever niet naar de sportschool? Dan is Chinese gym de oplossing, u blijft fit van lijf en geest in een fijne, rustige sfeer .

chinese gym in Heiloo

Enkele uitspraken van cursisten:

“In een heel ontspannen sfeer met een heel fijne docente, veel geleerd! Bedankt!” “Heel leuke fijne sfeer.” “Fijne cursus, heel informatief én gezellig!”.

Wekelijkse lessen Chinese gym in een rustig tempo

Wanneer: start iedere woensdag 11.00-12.00 uur van  5 september 2018  t/m 26 juni 2019 uitgezonderd schoolvakanties
Waar: Instituut Chiron, De Hoefsmid 3, 1851 PZ Heiloo
Kosten: € 24,80 per maand, per maand opzegbaar
Docent: Joyce Vermeeren, aanmelden via Evean: email: cursusbureau@evean.nl, kijk op www.evean.nl/cursussen

Klassieke Chinese filosofie voor werkers in zorg en welzijn, educatie, coaching en overige geïnteresseerden

De Klassieke Chinese geneeskunde is gebaseerd op een eeuwenoude filosofie waarbij de begrippen Yin en Yang, Tao en Vijf Fasen de basis vormen. Deze filosofie is toepasbaar in het gezin en alle beroepen waarbij het welzijn en de ontwikkeling van de mens centraal staan. In deze cursus leert u verbanden zien tussen emoties en lichamelijke klachten, begrijpt u waarom kinderen altijd zo moeten schreeuwen, waarom pubers zo vaak boos zijn, hoe een burn-out ontstaat. U krijgt ook praktische handvatten mee. De Klassieke Chinese filosofie biedt een ander perspectief met een verrassende logica.

Wanneer: 2 zaterdagen van 10.00-17.00 in najaar 2019.  Bij voldoende belangstelling worden de exacte data bekend gemaakt.
Waar: Instituut Chiron, De Hoefsmid 3, 1851 PZ Heiloo
Kosten: € 160 euro ex btw, € 193,60 inclusief btw, syllabus, koffie, thee, lunch.
U kunt de kosten opvoeren als nascholingskosten. Accreditatie met 3 punten door NWP als vakoverschrijdende nascholing.
Docent: Joyce Vermeeren, aanmelden: e-mail: jelve@dds.nl, tel. 06-51476974.

Houd uw brein fit met taal

Als u een recept van een appeltaart leest, wordt niet alleen het taalgebied in uw hersenen geactiveerd maar ook uw zintuigen, uw herinneringen, uw motorisch gebied. U weet nog hoe de appeltaart vroeger thuis smaakte, u ruikt weer de geur, u herinnert zich dat de buurvrouw u als kind door het raam een stukje toeschoof, uw handen weten nog hoe het beslag geklopt moet worden. Kortom, taal houdt uw brein scherp omdat taal alle gebieden in de hersenen activeert. In deze cursus doen we leuke taalspelletjes, we lezen stukjes uit de jeugdboeken van toen, we luisteren naar liedjes van toen. Op een speelse manier zijn we met taal bezig en traint u ongemerkt uw hersenen in een gezellige sfeer.

Wanneer: 4 donderdagochtenden van 1,5 uur.  Bij voldoende belangstelling worden de exacte data bekend gemaakt.
Waar: Openbare bibliotheek,  Westerweg 250,  1852 AR Heiloo
Kosten: € 59,00 onder voorbehoud eventuele wijzigingen
Docent: Joyce Vermeeren, aanmelden via Evean: email: cursusbureau@evean.nl, kijk op www.evean.nl/cursussen

Kruiden in huis en tuin

Kent u de voordelen van kruiden? Tijdens deze leuke, korte cursus maken we bij mooi weer  een wandeling op landgoed Willibrordus waar de docent uitleg geeft over de kruidenplanten in het wild.  Daarna zetten we een smakelijke kruidenthee die de spijsvertering bevordert. In de tweede les bereiden we een gezonde en heerlijk frisse vlierbloesemsiroop, zeer geschikt voor tuinfeesten en kinderfeestjes. In de derde les maken we een lekkere, kruidige omelet geschikt als lunch maar ook als borrelhapje. Met deze cursus komt u weer wat dichter bij de natuur. U krijgt inzicht in het veilig gebruik van kruidenplanten als smakelijke en gezonde aanvulling op het eten zoals dat ook vroeger gedaan werd.

Wanneer: dinsdag 7, 14, 21 mei 2019 van 19.15-21.15 uur
Waar: Theehuis De Trog, De Bullelaan 4, 1851 VW Heiloo
Kosten: € 69,00
Docent: Joyce Vermeeren, aanmelden via Evean: cursusbureau@evean.nl, kijk op www.evean.nl/cursussen

Kruidencursus Natuurapotheek thuis

Kruiden zijn eeuwenlang de natuurlijke apotheek voor de mens geweest. Die kennis dreigt in de huidige westerse wereld helaas verloren te gaan. Tijdens de cursus wordt de geneeskrachtige werking van kruiden besproken. U gaat zelf aan de slag en leert de beginselen van het maken van een kruidenthee, siroop, tinctuur, massageolie, crème, lippenbalsem voor lichte klachten. Zo heeft u uw eigen kruidenapotheek thuis.

Wanneer: zaterdag 15 en 22 juni 2019 van 10.00-16.30 uur
Waar: Instituut Chiron, De hoefsmid 3, 1851 PZ Heiloo
Kosten: € 160 inclusief btw, syllabus, materiaal, koffie, thee en lunch
Docent: Joyce Vermeeren, aanmelden: e-mail: jelve@dds.nl, tel. 06-51476974.

Workshops Zhineng Qigong met master Xie

Master Xie geeft in 2019  weer bijzondere workshops Zhineng Qigong vol inspiratie en diepgang. Zhineng Qigong versterkt lichaam en geest en geeft een diepe rust. De oefeningen verbinden ons met onze diepste essentie waardoor het zelfhelend vermogen versterkt wordt. De workshops zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Wees er snel bij want de workshops zijn snel vol. Bij de workshops in Chiron wordt de lunch weer verzorgd door Joyce Vermeeren. Verwennerij dus voor lichaam en geest.

Wanneer: 11 t/m 14 april 2019 van 9.30-16.30 uur. De exacte data voor de workshop in najaar 2019 worden nog bekend gemaakt. Wij raden u aan om spoedig te reserveren aangezien de workshops snel vol zitten.

Waar: Instituut Chiron, De hoefsmid 3, 1851 PZ Heiloo
Kosten: € 300 voor 4 dagen inclusief btw, koffie, thee, drankjes, hapjes, warm lunchbuffet. Overnachting voor eigen rekening.
Docent: master Xie uit China. Aanmelden bij iris de Bood,  e-mail: irisdebood@gmail.com

Nieuw: Chinese Hoofdmassage

Chinese hoofdmassage is een zeer aangename manier om alle stress weg te laten masseren en om alle organen weer in balans te krijgen. De meridianen van bijna alle organen komen samen in het hoofd en gezicht. Door het hoofd en gezicht te masseren op speciale drukpunten kan daarom de balans in het hele lichaam gunstig beïnvloed worden. Daarnaast is Chinese hoofd/gezichtsmassage zeer geschikt bij onrust, hoofdpijn en slapeloosheid. Ook is Chinese hoofdmassage geschikt voor mensen die graag acupunctuur willen maar bang zijn voor naalden. Terwijl u behaaglijk en ontspannen ligt, wordt uw hoofd, gezicht, nek en schouders gemasseerd op bepaalde drukpunten zodat uw spieren zich ontspannen, onrust verdwijnt en uw lichaam zich herstelt. Reactie van een patiënt na Chinese hoofdmassage: “Ik ben weer helemaal gelukkig.”

U kunt een afspraak maken met Joyce Vermeeren: email: jelve@dds.nl, tel. 06-51476974

Acupunctuur dempt pijn

www.vng.nl/nieuws, 23 januari 2018

Onder auspiciën van The American Traditional Chinese Medicine Society is, in een 21 pagina’s tellend ‘white paper’, een overzicht gegeven van alle studies die zijn uitgevoerd naar de pijnstillende werking van acupunctuur. Het werk gaat in op acupunctuur als eerstelijnszorg voor pijnstilling en pijnbeheersing en vergelijkt zowel kosten als effectiviteit met andere behandelvormen, waaronder pijnmedicatie. Conclusies luiden als volgt:
1. Acupunctuur is (kosten)effectief en veilig bij verschillende vormen van acute en chronische pijn. Acupunctuur zou als eerste behandeling moeten worden aangeboden, nog voordat er sprake is van een pijnmedicatievoorschrift.
2. Hoe de pijnstillende werking van acupunctuur tot stand komt, is wetenschappelijk goed vastgelegd. Acupunctuur verhoogt de productie en afgifte van endogene opioïden.
3. Acupunctuur is effectief bij de behandeling van chronische pijn. De eigenschap van het zenuwstelsel om zich morfologisch en functioneel aan te passen (neuroplasticiteit) speelt een cruciale rol bij aanhoudende pijn. Acupunctuur beïnvloedt deze centrale sensibilisatie.
4. Acupunctuur kan goed gebruikt worden als aanvullende behandeling om verslaving aan opioïden te voorkomen.
5. Acupunctuur wordt aanbevolen als eerste middel bij pijn (en overgebruik van pijnstillers) door de FDA, evenals door de Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Dit instituut heeft ziekenhuizen de opdracht gegeven om niet-medicamenteuze behandelopties aan te bieden.
6. Van alle niet-medicamenteuze behandelopties is acupunctuur het meest effectief en specifiek om gebruik van opiaten te vervangen.
7. Acupunctuurbehandelingen door gekwalificeerde therapeuten zijn op grote schaal beschikbaar.

Bron: Bauer M. et al, 2017. Acupuncture’s role in solving the opioid epidemic. De onderbouwing van deze conclusies wordt uiteengezet in het openbaar toegankelijke white paper, via de volgende link: www.atcms.org 

Acupunctuur heeft sterk positief effect op hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid,  knieklachten

Acupunctuur blijkt een positieve werking te hebben op meerdere klachten.
De Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association heeft een onderzoek uitgevoerd naar de werking van acupunctuur. Hiervoor werden de resultaten van wetenschappelijke systematische reviews en meta-analyses van 2013 tot 2017 nader onderzocht en geïnventariseerd. De medische klachten werden in 122 klachten gerubriceerd.
Het bleek dat acupunctuur bij 8 klachten (voorkoming migraine, hoofdpijn, chronische lage rugklachten, allergische verkoudheid, knie arthritis, misselijkheid door chemotherapie, misselijkheid na een operatie, pijn na een operatie) een sterk positief effect te hebben. Bij 38 andere klachten had acupunctuur een gemiddeld positief effect, bij 71 klachten was er mogelijk effect van acupunctuur maar nog onvoldoende bewezen, voor 5 klachten was er geen effect van acupunctuur.

Wat betreft het kostenaspect bleek acupunctuur bij 10 klachten bewezen kosten effectief te zijn. Dat wil zeggen dat door acupunctuur de klachten sneller en goedkoper behandeld konden worden, zodat er minder kosten werden gemaakt.

De conclusie is dat bij het overgrote deel van de gerubriceerde klachten (117 van 122 klachten) acupunctuur effect heeft op verschillende niveaus. Ook werkt acupunctuur kosten besparend bij in ieder geval 10 klachten.

Bron: McDonald, J. & Janz, S. (2017). The Acupuncture Evidence Project. A Comparative Literature Review was funded by the Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association Ltd (AACMA).
https://www.acupuncture.org.au/wp-content/uploads/2017/04/The-Acupuncture-Evidence-Project_Mcdonald-and-Janz_-Revised-Edition_21-Feb_For-publication.pdf

Bijna helft reumapatiënten kiest alternatieve behandeling

Van de 10 mensen met reuma hebben er 4 ooit een alternatieve behandeling ondergaan. Hun voornaamste motief is dat zij zelf iets aan hun klachten willen doen. 54% geeft aan veel baat te hebben bij de alternatieve behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds Panel bij de publicatie van het boek Reuma & alternatieve behandelmethoden van prof. dr. Hans Rasker en dr. Bart van den Bemt. Dit boek is via de website van het Reumafonds te bestellen: www.reumafonds.nl

Het Reumafonds merkt dat mensen met een reumatische aandoening behoefte hebben aan goede informatie over behandelmethoden. Niet alleen over reguliere behandelingen door een reumatoloog of huisarts, maar ook over alternatieve en complementaire behandelingen.

Uit onderzoek onder 1735 deelnemers van het Reumafonds Panel blijkt dat de meest gekozen alternatieve behandelingen acupunctuur (40%), voedingssupplementen / vitaminen (35%) en homeopathie (25%) zijn.

Reumafonds & alternatieve behandelmethoden

Directeur Lodewijk Ridderbos: “We merken in onze contacten met mensen met reuma dat zij veel belangstelling hebben voor alternatieve behandelmethoden. Als Reumafonds willen we hen graag goed en zorgvuldig voorlichten. Daarom geven wij nu het naslagwerk Reuma & Alternatieve behandelmethoden uit. In dit boek beschrijven prof. dr. HansRasker en dr. Bart van den Bemt wat er wetenschappelijk bekend is over vrijwel alle alternatieve en complementaire behandelingen. Het blijft natuurlijk een zaak van patiënt en reumatoloog over welke behandeling gekozen wordt.”

Jubileum verwenbehandeling voor fybromyalgiepatiënt

Vanwege haar fybromyalgie komt Norma van Meeteren iedere maand naar de acupunctuurpraktijk van Joyce Vermeeren in Heiloo. Op 26 februari komt ze voor de 100e keer en krijgt dan een speciale “jubileum” verwenbehandeling.

Fybromyalgie is een reumatische aandoening met pijn en stijfheid in de spieren, bindweefsel en rondom de gewrichten. Ook kan vermoeidheid voorkomen. Fybromyalgie komt vooral bij vrouwen voor en treft twee op de honderd volwassenen. De oorzaak is nog onbekend. Ook kan het nog niet genezen worden. Norma: “Ik heb jarenlang bij een bank gewerkt, voornamelijk computerwerk.

Dat heeft geen goed gedaan aan mijn spieren. Vooral mijn nek, schouders en rug zijn helemaal verstijfd. Ik kom iedere maand naar de acupunctuurpraktijk van Joyce Vermeeren in Heiloo. Zij doet dan acupunctuur, pept daarmee mijn energie op en daarna geeft ze een heerlijke massage. Zo kon ik ondanks mijn klachten toch naar mijn werk, ik ben geen enkele dag ziek thuis geweest door mijn fybromyalgie. ” Norma fietst en danst nog regelmatig op de schaats, omdat de stijfheid anders nog erger wordt. Joyce: “Ik ken Norma al jaren en heb veel bewondering voor haar. Ondanks de fybromyalgie staat ze positief in het leven en is ze door blijven werken terwijl ik zag en voelde hoe verstijfd haar spieren waren. Dat ze nu voor de 100e keer in mijn praktijk komt, vind ik een jubileum die gevierd moet worden. Dat heeft ze echt verdiend.”